Las Nueve - Las Nueve

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Las Nueve

Laag 8

Las Nueve

Las Nueve is de enige wekelijkse openluchtsalon in Nederland: je kunt er vanaf eind april tot half september elke donderdag dansen.
Op deze site lees je meer over de geschiedenis van Las Nueve en de vrijwilligers die de salon draaiende houden. We halen regelmatig de pers en onze flyers zijn een opvallende verschijning in tangoland.
Misschien vind je jezelf terug op een van de foto's.
Ook elders in Nederland of het buitenland kun je dansen op openluchtsalons.Dansen bij Las Nueve is gratis- maar we maken wel kosten: voor de vergunning, muziek, flyers, website, lampen...
Kom je graag dansen bij Las Nueve en wil je de salon financieel steunen?
Stort dan een bijdrage op bankrekening
NL47INGB0005605774 t.n.v. Hans Sakkers, Utrecht o.v.v. 'Las Nueve 2016 Of geef je gift aan een van de Las Nueve medewerkers tijdens de salon!

Het Begin
Het idee voor Las Nueve ontstond na de verbouwing van het Utrechtse stadhuis, aan het begin van een nieuwe millennium.
De korte Minrebroederstraat was vroeger de ietwat viezige en verwaarloosde achterkant van het stadhuis. Waar we nu dansen parkeerden de trouwauto's; de kastanjeboom had een openbaar toilet als buurman.
Bij de verbouwing werd de ingang van het stadhuis, tot dan toe aan de Oudegracht, verplaatst naar de Korte Minrebroederstraat. Voor de nieuwe ingang is een weidse oprit aangelegd die met brede traptreden leidt naar een nieuw pleintje op de hoek met het Oudkerkhof: rondom de kastanjeboom liggen grote tegels in een asymmetrische vorm, het toilet maakte plaats voor een design-hangplek van beton en hardhout.

Dansen achter't stadhuis
Hans Sakkers, medewerker bij de gemeente en verwoed tangodanser, zag meteen wat voor mogelijkheden het opgeknapte pleintje bood. In 2001 vroeg hij een vergunning aan om er een openluchttangosalon te organiseren.
Samen met Martin van Buuren en Steef en Hannie Schinkel organiseerde hij de eerste openluchtsalon op donderdagavond 9 mei 2002 om negen uur. En omdat Spaans nu eenmaal de voertaal van de tango is, werd de naam 'Las Nueve'.
In de volksmond werd het al snel: 'dansen achter het stadhuis'. Echte Utrechters willen er blijkbaar nog steeds niet aan dat de achterkant van het stadhuis al enkele jaren de voorkant is...

Hoe werkt't
Nou gewoon, zo simpel mogelijk.
Een elektriciteitsdraadje naar de kelder van het stadhuis leggen. Lichtsnoeren uitrollen langs de dansvloer. Lichtbakken plaatsen tegen de gevel. Vlaggetjes ophangen (optioneel). Dansvloer aanvegen met de van het stadhuis geleende bezem. Cd'tje in de gettoblaster mikken, en dansen maar!
Bij het opbouwen en afbreken vinden we het trouwens erg fijn als mensen meehelpen.

Wie zijn Las Nueve
Las Nueve is vrijwilligerswerk.
In 2014 bestaat het organisatieteam uit Hans Sakkers, Monica Jongbloed, Jipke Detrie, Marcel Schepers, Nicolette Bartelink, Martin van Buuren, Niels van de Wal, Robert Wagner, Figen Danisman Gonny Jeths en Zillah Kaptein.
We kunnen altijd mensen gebruiken die op de salonavonden meehelpen.

Meehelpen
Vaak helpen mensen spontaan  een handje mee met opbouwen en afbreken. Wil je ook best een paar keer per seizoen als vaste vrijwilliger ingepland worden?
Stuur ons dan een mailtje met je naam, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel data waarop je van april t/m september niet beschikbaar bent op donderdag.
We plannen je dan in het vrijwilligersrooster, en plaatsen je op de telefoonlijst voor het geval er iemand uitvalt.

Foto's
Heb je zelf leuke foto's gemaakt tijdens een van de Las Nueve-salons?
Stuur er een paar op, dan plaatsen we ze op de site. Vergeet niet de salondatum en je naam te vermelden!

Openluchtsalons
Weet je een leuke
openluchtsalon?
Stuur dan de gegevens en eventueel een fotootje!

 


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu