Las Nueve het ontstaan - Las Nueve

HOMEPAGE
lasnueve999@hotmail.com
www.lasnueve.nl.
Las Nueve

Las Nueve
Las Nueve
Ga naar de inhoud

Las Nueve het ontstaan

Las Nueve

Las Nueve is de enige wekelijkse openluchtsalon in Nederland: je kunt er vanaf eind april tot half september elke donderdag dansen. Op deze site lees je meer over de geschiedenis van las Nueve en de vrijwilligers die de salon draaiende houden. We halen regelmatig de pers en onze flyers waren een opvallende verschijning in tangoland.
Misschien vind je jezelf terug op een van de foto's.
Ook elders in Nederland of het buitenland kun je dansen op openluchtsalons. Dansen bij Las Nueve is gratis maar we maken wel kosten: voor de vergunning, muziek, website, verlichting...
Kom je graag dansen bij Las Nueve en wil je de salon financieel steunen?
Doneer je gift tijdens de salon in de "gouden bus" bij las Nueve. Een QR code voor mobiel bankieren proberen we tot realiseren.

Het Begin
Het idee voor Las Nueve ontstond na de verbouwing van het Utrechtse stadhuis, aan het begin van een nieuw millenium. De Korte Minrebroederstraat was vroeger de ietwat viezige en verwaarloosde achterkant van het stadhuis. Waar we nu dansen pakkeerden de trouwauto's; de kastanjeboom had een openbaar toilet als buurman.  Bij de verbouwing werd de ingang van het stadhuis, tot dan toe aan de Oudegracht, verplaatst naar de Korte Minrebroederstraat.
Voor de nieuwe ingang is een wijdse oprit aangelegd die met brede traptreden leidt naar een nieuw pleintje op de hoek met het oudkerkhof: rondom de kastanjeboom liggen grote tegels in een asymmetrische vorm, het toilet maakte plaats voor een design-hangplek van beton en hardhout.

Dansen achter het stadhuis
Hans Sakkers, medewerker bij de gemeente en verwoed tangodanser, zag meteen wat voor mogelijkheden het opgeknapte pleintje bood. In 2001 vroeg hij een vergunning aan om er een openluchttangosalon te organiseren. Samen met Martin van Buuren en Steef en Hannie Schinkel organiseerde hij de eerste openluchtsalon op donderdagavond 9 mei 2002 om 21 uur. En omdat Spaans nu eenmaal de voertaal van de tango is, werd de naam "Las Nueve". In de volksmond werd het al snel: "dansen achter het stadhuis". Echter Utrechters willen er blijkbaar nog steeds niet aan dat de achterkant van het stadhuis al jaren de voorkant is...

Hoe werkt "t"
Nou gewoon, zo simpel mogelijk. Een electriciteitsdraadje naar de kelder van het stadhuis leggen. Lichtsnoeren uitrollen langs de dansvloer. Lichtbakken plaatsen tegen de gevel. Dansvloer aanvegen met de van het stadhuis geleende bezem. laptop aansluiten op de box , en dansen maar!
Bij het opbouwen en afbreken vinden we het trouwens erg fijn als mensen meehelpen.

Wie zijn Las Nueve
Las Nueve is vrijwilligerswerk. In 2024  bestaat het organisatieteam uit Hans Sakkers, Monica Jongbloed, Robert Wagner, Gonny Jeths, Willem Wilson, Elly Lagerweij, Constance Erwich, Saskia Hansen, Annette Frison, Nienke Hammingh, Martin van Buuren.
We kunnen altijd mensen gebruiken die op de salonavonden meehelpen.

Meehelpen
Vaak helpen mensen spontaan een handje mee met opbouwen en afbreken. Wil je ook best een paar keer per seizoen als vaste vrijwilliger ingepland worden? Stuur een e-mailtje met je naam, telefoonnummer, e-mailadres, en eventueel data waarop je van april tot en met september niet beschikbaar bent. We plannen je dan in het vrijwilligersrooster, en plaatsen je op de telefoonlijst voor het geval er iemand uitvalt.

Foto's
Heb je zelf leuke foto's gemaakt tijdens een van de Las Nueve salons? Stuur er een paar op, dan plaatsen we ze op de site. Vergeet  niet de salondatum  en je naam te vermelden!

Openluchtsalon
Weet je een leuke openluchtsalon? Stuur dan de gegevens en eventueel een fotootje!

POLICY

Geen enkele foto mag zonder toestemming gebruikt worden voor commerciele doeleinden of anderzijds gebruik.
Mocht je op een foto staan en heb je dit liever niet? Meld dit en we halen de foto van de website.
HOMEPAGE
Las Nueve is gratis. Wij organiseren de salon met minimale middelen, uit liefhebberij en passie voor de tango.
Created with WebSite X5
ABOUT
Las Nueve
Korte Minrebroederstraat 2
3512 GG Utrecht
Terug naar de inhoud